Sicilië, Pasta en Moederlijke Zorg

IMG_1642

 

Catania, Sicilië
Ik ben weg van Catania, Sicilië. Hoewel ik buiten het centrum van Catania geen andere getinte vrouwen tegen kwam (Nou… Misschien één ;-)) heb ik toch iets met deze plek. De warmte (qua weer en mensen), de taal, het eten en de natuur. Ik ben er weg van!

Een vriend van mij bracht mij naar zijn ouders om heerlijk te eten en ik had het idee alsof ik bij een Surinaams gezin op bezoek was. Die gastvrijheid en er was veel eten!

Processed with Moldiv

De manier hoe zijn moeder zich bekommerde om mij had iets weg van de Italiaanse maffiafilms waar de moeders ervoor zorgen dat er structuur en eenheid in het gezin blijft. Hoewel de gesprekken een mix waren van Engels, Italiaans en Frans waarbij mijn vriend vaak zorgde voor vertaling had haar houding veel weg van wat ik vaak ervaarde bij mijn oma en moeder. Deze lieve, zorgzame, vriendelijke en sterke vrouw vond dat het haar taak was om voor mij te zorgen zolang ik in Catania verbleef. Mijn plantaardige dieet zorgde er ook voor dat zij zich nog meer zorgen maakte of ik wel voldoende voeding binnen kreeg en stond zij erop dat ik goed moest eten. In dit geval. Nog meer pasta!

Als de moeder van mijn vriend mij één dag niet had gezien vroeg ze aan de telefoon wat ik die dag had gegeten. Totaal niet onbekend voor mij deze instelling. Het draait om eten en een plantaardig dieet is hen nauwelijks bekend. Net als in de Surinaamse cultuur.

Ik houd van pasta en ik heb het geweten hoor. Pasta is wat ik tijdens mijn vakantieperiode ook kreeg. Elke dag pasta/pizza en één dag risotto dan. Het Siciliaanse ijs was overigens ook niet weg te denken. Niet zo gezond wat betreft eten. De groentes en fruit weer wel. Alle groenten, fruit en Italiaanse kruiden werden vers gehaald of geplukt uit de tuin. Langs bepaalde wegen konden we ook zelf bramen plukken.

 

IMG_0376
Bramen langs de weg

 

IMG_0372
Home made pasta

 

IMG_0375
The Sicilian way of eating ice-cream!

 

Genieten van het leven
Gedurende de hele vakantie zag ik hoe mensen met elkaar leefden en dan ook echt met elkaar leefden. Er werd veel met elkaar gesproken, men komt vaak bij elkaar (ook onverwachts) op bezoek, de gastvrijheid, samen eten en veel lachen. Het viel me op dat deze mensen de tijd nemen om te genieten van het leven, van elkaar.

Op de laatste dag hadden de moeder van mijn vriend en ik het moeilijk. Inmiddels hadden wij een mooie band gecreëerd en belde zij mij op om mij in het Frans een fijne reis terug naar Nederland te wensen. “Lily Bon Voyage”, verstond ik tussen het Italiaans door…

De kilootjes pasta en ijs gingen er snel weer van af bij het oppakken van mijn dagelijkse bekende routine. Sicilie heeft iets met mij gedaan.

I truly love Sicily!

6 gedachten over “Sicilië, Pasta en Moederlijke Zorg

 1. Wat een leuk artikel over dit prachtige eiland heb je geschreven.
  Mijn man en ik zijn op huwelijksreis geweest naar Sicilië. We hebben ook een bezoek gebracht aan Catania. Het was echt geweldig. De mensen zijn daar heel gastvrij, precies zoals jij het beschrijft. Het was wel erg heet, er ontstonden brandjes langs de weg door de hoge temperaturen. Dat was eng.
  We zullen ongetwijfeld vaker terug gaan naar Sicilië <3. Love it!

  xx Grace

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Grace,

   Wat leuk dat je daar op huwelijksreis bent geweest. Hoe hebben jullie besloten om daar op huwelijksreis naartoe te gaan? Ik hoor het niet vaak zelf maar het is zo een mooie plek om op huwelijksreis te gaan! Goede keuze 😬. Ik geef je helemaal gelijk om weer te gaan. Vooral om jullie momenten weer te beleven op de plek waar het begon. Ik wil ook weer hoor! ☺️

   XXX Liona

   Like

  2. En oh ja was het in de zomer je huwelijksreis? Ik was in de maand september gegaan voor het laatst wel minder warm dan de zomermaanden. Ik ben ook een keer in hartje zomer geweest dat was dan wel in Palermo en dat was echt mega heet ja haha 😉

   Like

   1. Wij waren daar inderdaad hartje zomer. Wij wilde graag in Europa blijven, en het liefst zo warm mogelijk maar toch op een luxe en rustige plaats. Via de website Elizawashere was ons oog gevallen op een prachtg hotel in Sicilië. Het voelde voor ons allebei goed en de keus was dus snel gemaakt. We hadden er geeen spijt van! xx

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s