Mijn frustraties tijdens het zoeken naar een baan

Mijn frustraties tijdens het zoeken naar een baan

Anoniem solliciteren. Ben je daar nou een voor- of tegenstander van? Dit was een vraag uit de stemwijzer in het kader van de 2e kamerverkiezingen die net zijn geweest. Ik ben een periode gefrustreerd geweest bij mijn zoektocht naar een baan als Nederlandse met een donkere huidskleur die geschoold is en graag leg ik uit waarom.

Lifestyle

Reorganisaties. Velen hebben er mee te maken gehad waardoor je uiteindelijk zonder baan zat. Ik ook. Uiteindelijk werd ik regelmatig benaderd, solliciteerde ik als een gek, werd ik uitgenodigd voor gesprekken maar elke keer kreeg ik niet de functie. Ik raakte geïsoleerd, somber, wilde het met niemand erover hebben en elke keer als mensen vertelden dat ze toe waren aan een andere uitdaging dacht ik: wees maar blij dat je een baan hebt. Wat ik ook heel vervelend vond was elke keer aangeven dat het niet zo best gaat wanneer men vroeg: hoe gaat het met je? Ik loog en zei tegen velen dat het wel goed ging terwijl het helemaal niet goed ging. Ik ben verdomme geschoold, ik doe mijn best om aan de bak te komen, heb voldoende werkervaring dus waar gaat het mis?

Mijn meest voorkomende afwijzingen:

Ik ben bereid om je te betalen tegen minimumloon

Bereid? Ik wist niet wat ik hoorde en hoe snel ik weg moest zijn. Machtsmisbruik en vernederend, zo voelde het. Hoor ik het goed? Ik heb daarna nog even na-gebeld of ik het goed hoorde. Het ging namelijk om een functie op HBO of WO niveau geknipt voor mij…. Dacht ik. Toen ik weer belde om te vragen of ik het nou goed hoorde kreeg ik de bevestiging dat ik het inderdaad goed had gehoord. Een vrouw van in de 30, met jaren werkervaring die redelijk geschoold is wilden ze laten werken tegen minimumloon.

We hebben gekozen voor een kandidaat die beter bij het profiel past

Deze hebben volgens mij vele Nederlanders gehoord.

Je bent te bescheiden

Deze hoorde ik een aantal keren. Daar kan ik wat mee. Iets meer pit tonen en meer durven aangeven wat ik in huis heb werd mij gezegd.

Je bent te aanwezig

En nadat ik een aantal keren hoorde dat ik iets te bescheiden was hoorde ik iets wat ik totaal niet had verwacht. Dit was het tegenovergestelde: je bent te aanwezig. Ik kreeg zelfs een keer te horen dat de afdeling het vermoeden had dat ik te intimiderend voor hen zou zijn.

Ik raakte gefrustreerder en gefrustreerder omdat ik niet wist wat ik moest met bovengenoemde afwijzingen. Het leek nooit goed te zijn en hoe nu dacht ik? Gewoon verder solliciteren en elke dag hopen dat je raak schiet. Dat was mijn motto. Maar toch ging ik denken aan: ligt het aan mijn huidskleur? Mijn achtergrond? Ik had namelijk een foto op mijn CV.

Ik ging uiteindelijk langs een CV dokter misschien ken je dat wel. Dat is een persoon die jouw CV nakijkt en met jou bespreekt wat beter kan. Één van de punten van deze CV dokter was om mijn foto weg te halen en ik dacht meteen van: dan is dit toch misschien een bevestiging dat men met een foto zonder erbij na te denken of er bewust van te zijn al afwijst op grond van huidskleur of afkomst.

” HEB NOG EVEN GEKEKEN IS NIKS. TEN EERSTE EEN DONKER GEKLEURDE NEGER” 

Dit hakte er bij mij enorm in. De frustraties gingen over naar woede. Ik moest aan deze uitspraak denken tijdens mijn zoektocht naar een baan. Een Nederlandse jongen van Surinaamse afkomst solliciteerde voor een stageplek bij een elektronica bedrijf in Arnhem waarvan de persoon waarmee hij het gesprek had misschien dacht dat het een Nederlander was zonder migratie-achtergrond vanwege zijn naam (Jeffrey Koorndijk). Na het gesprek mailde hij bovenstaande tekst per ongeluk naar de sollicitant die bedoeld was voor zijn baas. Dit verhaal ging viraal. Voor de personen die het verhaal niet hebben meegekregen of het nog een keer willen zien klik dan op deze link voor een video.

Black tax

En dan hebben we het begrip black tax. Wat is black tax nou eigenlijk? Op dit moment draait de film Hidden Figures in de bioscopen wat eigenlijk een beeld geeft van wat black tax nou egenlijk inhoudt. Bekijk hier de trailer van Hidden Figures.

De definitie black tax is over komen waaien uit Amerika en betekent volgens de urban dictionary: dat mensen met een donkere huidskleur veel beter hun best moeten doen om goed werk te leveren dan hun blanke collega.

Hidden Figures

De werkeloosheid onder Nederlanders met een migratie-achtergrond schijnt uit onderzoek groter te zijn dan bij Nederlanders zonder migratie-achtergrond. Dit kan verschillende redenen hebben. Maar de cijfers liegen er niet om. Ik ben niet alleen. Er zijn veel Nederlanders met een migratie-achtergrond die op dit moment werkeloos zijn. Hoeveel personen uit deze groep zullen net als ik ook enorm ploeteren voor een baan?

Werkeloosheid naar herkomst 2016
Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Solliciteren met of zonder foto op je CV?

Een korte periode heb ik gesolliciteerd zonder een foto op mijn CV totdat een goede vriend mij adviseerde om de foto weer te plaatsen op mijn CV. Iets waar ik eigenlijk al een voorstander van was en mijn profielfoto ging meteen weer op mijn CV. Ook veranderde ik mijn CV aanzienlijk betreffende lay-out. Ik ging meer met kleuren werken en hij werd creatiever. Ik kreeg weer hoop. Ik vond dat mijn CV eigenlijk enorm saai was, totaal niet bij mij paste en na de creatieve aanpassing had ik weer het gevoel dat ik back in the game was!

Blijf positief

Ondertussen moest ik er wel voor blijven zorgen dat het stemmetje in mijn hoofd mij hoop bleef geven, mij bleef motiveren dat ondanks dat ik het gevoel had dat ik maar niet werd aangenomen op grond van mijn huidskleur, leeftijd of geslacht ik toch echt sterk en positief moest blijven denken.

Ik had het gevoel dat de aanpassingen van mijn CV haar vruchten ging afwerpen. Ik werd vaker uitgenodigd voor gesprekken maar ik kreeg nog steeds dezelfde afwijzingen die ik hierboven noemde.

Have patience!

Geduld overwint alles! Daar kwam de baan en hoe?! Aangezien ik een periode op de marketing- en communicatieafdeling had gewerkt voor een groot bedrijf kwam ik weer in contact met hen en via dit bedrijf kreeg ik weer een baan.

Connecties zijn belangrijk. Netwerken is niet meer weg te denken en men moet je de kans willen geven of wat vaak tegenwoordig wordt gezegd de gun-factor.

Anoniem solliciteren

Ik kom weer terug op het punt: “anoniem solliciteren” waarmee ik dit bericht begon. Of ik daar een voor- of tegenstander van ben. Het zou eigenlijk niets moeten uitmaken. Als je anoniem solliciteert en je wordt uitgenodigd voor een gesprek dan zullen ze je toch wel zien. Vandaar dat ik zo dicht mogelijk bij mezelf wil blijven en wil ik dat het bedrijf ook ziet wat voor persoon zij in huis halen. Blijf zo dicht mogelijk bij jezelf! Ik ben ervan overtuigd dat je dan ergens zit waar jij ook wilt zijn.

Bloglovin'Processed with Moldiv

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s