Over Shair My World

Mijn naam is Liona. Mensen noemen mij ook wel eens Lily, Lie, Lioontje of Lil. Ik ben een communicatiedeskundige, mama van sterrenkind Noël en deel graag informatie over een natuurlijke en plantaardige levensstijl, kroeshaar, mentale gezondheid bij rouw, inclusie met diversiteit en ik ben verloofd met papa Leon.

Informatie delen via social media leuk toch?! Ik wil niet alleen zenden, aan het woord zijn, maar hoop ook dat er interactie ontstaat door reacties te plaatsen op verschillende artikelen die ik publiceer.

Maar wacht even… Waar komt de naam ‘Shair My World’ vandaan? Het woord ‘Shair’ klopt dat wel? Ik zal dat uitleggen en verder iets meer over mijzelf vertellen.

Ik kreeg zelfs kale plekken

Ik meld maar meteen dat ‘Shair’ een samenvoeging is van ‘Share en ‘Hair’ en van nature heb ik kroeshaar. Kroeshaar wordt ook wel type 4 haar genoemd of sterk gekruld haar. Het haar kan namelijk ingedeeld worden in 4 typen. Jarenlang heb ik van alles met mijn haar gedaan zoals: geverfd, ontkroest of het indoen van haarextensies. Dit ging echt op de verkeerde manier. Er kwam een hoop ellende bij kijken door verkeerde verzorging. Mijn haar werd dun, ik zag mijn haar letterlijk minder worden en ik kreeg zelfs kale plekken. Mijn eens zo volle bos kroeshaar was er niet meer.

Haarextensies in Miami, Verenigde Staten
Haarextensies in Beijing, China

In mijn hoofd had ik altijd kroeshaar ontkroes je, iets wat ik van huis uit meekreeg

Ik stopte uiteindelijk met het ontkroezen van mijn haar en begon met een transitioning (de fase van chemisch behandeld haar naar het dragen van mijn eigen kroeshaar via haarextensies) niet wetende wat ik eigenlijk precies wilde. Ik wist namelijk niet hoe ik met mijn kroeshaar om moest gaan. De transitioning heeft een aantal jaren geduurd. In 2007 ben ik mij gaan verdiepen in wat goed is voor kroeshaar. Ik las dat het ook anders kon, dat kroeshaar heel mooi kon zijn. In mijn hoofd had ik altijd: “kroeshaar dat ontkroes je”, iets wat ik van huis uit meekreeg.

Tijdens het verdiepen in de zorg voor kroeshaar, ging er een wereld voor mij open en wilde ik weer terug naar het haar waarmee ik was geboren. Het haar wat ik op foto’s zag toen ik nog een klein meisje was. Ik ben uiteindelijk voor het eerst mijn eigen kroeshaar gaan dragen in 2008, wat ik in het begin wel eng vond, omdat ik niet wist hoe men erop zou reageren. Mensen keken mij in 2008 echt aan maar gelukkig kon dat mij heel snel niets meer schelen.

Het was in Nederland rond 2008 niet makkelijk om goede producten te vinden voor mensen met kroeshaar

Al vanaf mijn kinderjaren kreeg ik, zoals wij dat noemen de ‘creamy crack‘ op mijn haren om het haar te ontkroezen zoals vele mensen met kroeshaar dat toen deden. Tussendoor gebruikte ik dus haarextensies want ik had geen idee hoe ik met mijn eigen haar om moest gaan.

Er kwam een moment dat ik stopte met haarextensies en echt mijn kroeshaar ging dragen. Het was niet makkelijk om in Nederland rond 2008, goede producten te vinden voor mensen met kroeshaar en vaak bestelde ik producten vanuit Amerika of vond ik online video’s om zelf haarproducten te maken zoals een ‘whipped shea butter‘. Ik gebruikte vaak natuurlijk producten en ingrediënten om mijn haar zo gezond mogelijk te hebben. 

Het begin van van het dragen van mijn eigen kroeshaar
Het begin van van het dragen van mijn eigen kroeshaar

Ik leefde niet bepaald gezond, maar was daar ook niet bewust van

Maar ik raakte geïnteresseerd in het grotere plaatje en dat is dat ik anders om wilde gaan met mijn hele leven. Ik wilde niet alleen gezond haar, maar ik wilde ervoor zorgen dat mijn hele lichaam de juiste voedingsstoffen binnenkreeg. Ik leefde niet bepaald gezond, maar was daar ook niet bewust van, totdat ik mij ook goed in voeding ging verdiepen. Ik begon anders om te gaan met mijn lichaam en mijn haar en besloot jaren geleden, ook vanwege mijn liefde voor dieren, van het vegetarisme naar het veganisme te gaan. Mijn haar en lichaam goed verzorgen zowel van binnen als van buiten. Ik begon me beter te voelen en mijn haar en huid begonnen er steeds beter uit te zien. 

Mijn nieuwe normaal begon niet in 2020 maar in 2019

Het jaar 2020 zullen velen niet meer vergeten vanwege covid-19, maar mijn nieuwe normaal begon een jaar eerder bij het verlies van ons zoontje Noël. Ik belandde in een wereld met bijna ondraaglijke pijn en verdriet waarbij ik ook nog het gevoel kreeg weinig steun te krijgen van mijn omgeving. Het gaat steeds beter en beetje bij beetje ben ik aan het verwerken, door mij meer te focussen op spiritualiteit. Zo nu en dan deel ik mijn rouwproces met jullie om te laten zien dat er over rouw gesproken kan worden en dat verdriet er mag wezen. 

Met Noël op schoot

Om elkaar te begrijpen in een multiculturele samenleving, ben ik ervan overtuigd dat deze zelfde multiculturele samenleving ook inclusiever moet worden

Ik ben altijd iemand geweest die het fijn vond om bezig te zijn met het maatschappelijk belang. Vandaar dat ik mij meer begon uit te spreken over thema’s die te maken hebben met diversiteit en inclusie, want hoe vaak zat ik wel niet op een werkplek dat totaal niet divers was en zeker ook in Amsterdam. Om elkaar te begrijpen in een multiculturele samenleving, ben ik ervan overtuigd dat deze zelfde multiculturele samenleving ook inclusiever moet worden.

Ik vind het super leuk dat je op mijn blog bent komen kijken, ik hoop uiteraard dat jij het zelf ook leuk vindt en… Oh ja! Behalve een passie voor bovengenoemde onderwerpen, heb ik ook een passie voor mode, reizen en fotografie. Neem daarom zeker ook een kijkje op Instagram, Facebook en mijn YouTube kanaal. 

Heel veel kijk- en leesplezier via Shair My World!