Mijn haarconditie en de porositeit 2015

IMG_5960


Stand van (haar) zaken 
Heel lang maar dan ook al heel lang baseerde ik de conditie van mijn haar op de verschillende haartypen dus type 1, 2, 3 en 4. Op zich is het wel handig om te weten wat voor haartype je hebt en vaak is dat makkelijk te zien met het blote oog.

Maar om er echt achter te komen wat voor producten goed zijn voor je haar zou je de porositeit van je haar moeten weten. Dit is niet meteen te zien en zal je moeten uitzoeken.

 

De porositeit geeft aan in welke mate jouw haar het vermogen heeft om vocht tot zich te nemen en ook vast te houden.

 

Mijn haarsituatie van 2015
Het jaar 2015 was me een jaar van uitzoeken! Ik had mijn haar laten analyseren in Suriname dit jaar en mijn haar bleek heel droog te zijn waardoor ik ook wist waarom mijn haar zo snel brak. Ondanks ik producten gebruik die geen uitdrogende ingrediënten bevatten had ik toch heel veel last van haarbreuk en droog haar. Ik gebruikte voor een hele korte tijd gel totdat in Suriname mij werd geadviseerd om daar meteen mee te stoppen vanwege het uitdrogende effect.

Na dat advies ben ik mijn eigen lijnzaadgel gaan maken dat mijn haar niet uitdroogt. Ook drink ik voldoende water en nog steeds bleef mijn haar heel droog. En we weten het nu wel. Droog haar zorgt altijd voor meer haarbreuk. Later kwam er ook nog eens bij dat ik veel last kreeg van gespleten punten maar dan ook echt heel veel last en knip ik mijn haar tamelijk veel maar wel zorgvuldig. Ik knip alleen de stukken waar ik de gespleten punten voel of zie. De gespleten punten kunnen ook een gevolg zijn van mijn droge haren.

Ik wist nog steeds niet wat er aan de hand was. Mijn haar bleef breken maar het groeit ook weer snel… Gelukkig… Dus uiteindelijk blijft het dezelfde lengte. Toen ben ik een bloedtest gaan aanvragen. Het probleem kan natuurlijk van binnen zijn en dat ik een tekort heb aan een bepaalde vitamine die essentieel is voor de conditie van je haar.

 

Uitslag bloedtest
Uitslag was perfect. Ik had van bepaalde vitamines zelfs een overschot en kan mijzelf wel een schouderklopje geven ☺️. Ik legde de haarsituatie uit aan mijn dokter. Mijn dokter die ik op de hoogte bracht van mijn blog vertelde mij dat ik eens zou moeten letten op de b vitaminen en dan met name b1, b3 en b6. Deze vitaminen zouden eventueel de conditie van mijn haar kunnen verbeteren maarja ook dit zat eigenlijk goed bij mij volgens mijn bloedtest. Een grote hoeveelheid vitamine b kan geen kwaad omdat je het overschot weer eruit plast vertelde mijn dokter.

Mijn ijzergehalte mocht overigens wel iets hoger ondanks deze precies goed is voor een gezond lichaam en haar waardoor zij aangaf dat ijzer in mijn geval niet zorgde voor mijn haarbreuk.

En dan weet je nog steeds niet wat je haarbreuk veroorzaakt… Ik raakte wanhopig zelfs gefrustreerd en toen zag ik het! Van mijn Kruidvat voordeel kreeg ik via de e-mail een actie binnen: koop Silidyn Original met Silicium. Het resultaat is wetenschappelijk bewezen! Silicium is een mineraal dat onder andere goed is voor huid, nagels en haar. Het is een spoorelement die men tegenwoordig niet meer makkelijk binnenkrijgt door het bewerkte voedsel van tegenwoordig. Wanhopig als ik ben heb ik het meteen gehaald en begon meteen met innemen.

 

Silicium
Silicium

 

Ik stopte overigens ook met mijn twist-out elke dag te dragen (is zo bewerkelijk) en begon met het twisten van mijn haar. Ook doordat de winter eraan begon te komen. Mijn twists laat ik 3 weken in mijn haar maar tussendoor doe ik een aantal twists opnieuw die ik niet meer mooi vind. Ik heb minder last van vies haar omdat ik weinig product in mijn haar doe.

Ik doe niet zoveel aan protective styles, meer op vakantie. Maar ik zou het echt vaker moeten doen. Mijn haar groeit veel beter! ik merk het ook echt. Me happy. De combinatie van silicium zou ook de reden kunnen zijn van mijn haargroei. Ik zal meer weten zodra de kuur voorbij is. Er zijn ook een aantal haarproducten waarvan ik merk dat ze veel invloed hebben op de conditie van mijn haar. Hier kom ik beneden op terug.

 

Terug naar de porositeit van het haar
Alle onderzoeken van mijn haar heeft mij wel weer verder gebracht. Protective styling moet ik gewoon veel doen en mijn favoriete twist-out moet ik echt minderen wat ik nu ook zeker doe.

Ik had één test nog niet gedaan en dat is de porositeit van mijn haar.

 

Hoe kan je dit checken?
Ik was op een black hair event waar niemand minder dan Sister Scientist, Felicia Leatherwood en Taren Guy waren. Felicia legde uit dat je de porositeit kan checken door je haren eerst te wassen, dan pak je een haarstreng (deze kan je knippen of een pluk haar van je kam of borstel gebruiken).

 

IMG_5985
Van links naar rechts: Felicia Leatherwood, mijn zusje, Taren Guy, ik en Sister Scientist

 

Je vult een glas met water op kamertemperatuur en doet je pluk haar in het water en wacht ongeveer 2 minuten.

 

hair-porosity1

 

1. Mocht het haar aan de bovenkant blijven dan heb je laag poreus haar
2. Gaat je haar zeg maar onder water maar nog niet naar de bodem dan heb je normaal poreus haar
3. Gaat je haar letterlijk naar de bodem van het glas dan heb je hoog poreus haar

 

MIJN UITSLAG: IK HEB LAAG POREUS HAAR

 

IMG_5958 IMG_5959

 

Wat betekent dit allemaal voor je haar?

 • Lage porositeit: je haar heeft niet makkelijk het vermogen om vocht binnen te krijgen en goed vast te houden dit komt doordat de buitenste laag van de haarschacht (de cuticula) strak gebonden is om de rest van je haarschacht. De cuticula ligt als het ware plat/nauw waardoor het niet makkelijk is om vocht binnen te krijgen. We worden eigenlijk allemaal met laag poreus haar geboren maar door de manier van verzorging kan het normaal poreus of hoog poreus worden. Bijvoorbeeld blootstelling aan chemicaliën.
 • Normale porositeit: je haar is in een normale staat om vocht binnen te laten en te behouden. De cuticula is iets losser wat ervoor zorgt dat de juiste hoeveelheid vocht binnen wordt gelaten en het heeft het vermogen om niet te veel vocht te verliezen.
 • Hoge porositeit: je haar absorbeert veel vocht omdat de cuticula heel los en open is waardoor er veel vocht binnenkomt en het haar kan ook weer veel vocht verliezen. Hoge porositeit kan iets zijn dat bij jou van nature nou eenmaal zo is maar het kan ook komen door het chemisch behandelen van het haar, invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld wat er in de lucht hangt) of verkeerde haarverzorging.

 

Welke haarproducten voor welke porositeit

 • Lage porositeit: vermijd producten met proteïne. Gebruik moisturizers met ingrediënten die goed intrekken zoals jojoba olie, kokosolie en sheabutter. Ook producten met humectanten zoals glycerine en honing kunnen je haar van vocht voorzien. Humectanten zorgen ervoor dat vocht wordt aangetrokken uit de lucht en zich hecht aan je haar. De cuticula is plat en nauw gebonden waardoor het beter is om te kiezen voor een lichte moisturizer zodat het product niet op je haar blijft zitten.
 • Normale porositeit: je verzorging is vrij simpel bij normale porositeit. Zo nu en dan kan jij je haar een deep conditioner behandeling geven en een proteïne behandeling.
 • Hoge porositeit: doordat het haar veel vocht binnen krijgt maar ook weer verliest is het verstandig om leave-in conditioners en moisturizers te gebruiken en daarna goed sealen met een styling product. Dit kan een dikke haarboter zijn als je kroeshaar hebt maar ook bijvoorbeeld argan olie als je niet zo weg bent van al te zware producten.

 

Ik heb mijn producten gevonden! Dit zijn mijn producten voor mijn laag poreus haar:

 • Shea Moisture Strengthen Grow & Leave-in Conditioner: deze diepe conditioner maakt mijn haar echt heel zacht en soepel. Het prettige is ook nog eens dat het een diepe conditioner is die je niet hoeft uit te wassen
 • Aluminé Chinese Herbs Haartherapie: deze ontdekking gaf al snel resultaat. De werkzame stoffen zijn oude geneeskrachtige chinese kruiden. Ik ben er weg van!
 • De Hair Therapie Wrap: deze zorgt ervoor dat de cuticula open gaat bij warmte zodat je product goed intrekt. Heel handig voor laag poreus haar. Al moet ik jullie melden dat ik de wrap niet frequent meer gebruik vanwege een druk schema.

 

Processed with MOLDIV

 

Kamp jij ook met haarproblemen? Laat weten waar jij mee zit op haargebied. Ik hoop dat ik jullie met deze blog wat meer inspiratie heb gegeven over een goede haarverzorging. Reacties zie ik graag!

 

Ik wil je graag meer vertellen over Aluminé en de werking van de Chinese Herbs Haartherapie. bij interesse kun je altijd contact met mij opnemen.

 

Bronnen:
http://www.gezondheidsvriend.nl/vedax-silidyn-silicium.html

http://www.naturallycurly.com/texture-typing/hair-porosity

http://science-yhairblog.blogspot.nl/2014/07/moisturizing-low-porosity-hair.html

 

Processed with Moldiv

6 gedachten over “Mijn haarconditie en de porositeit 2015

  1. Hi Geenhippie,

   Ja het is heel makkelijk om te kijken wat de porositeit is van je haar en nu ik het weet kan ik gerichte producten gebruiken. Het is echt de moeite waard! 😀
   Helaas heb ik nog wat producten die gebasseerd zijn op proteïne niet verstandig voor mij weet ik nu ☺️
   Mijn zus kleurt haar haren dus die geef ik wel aan haar 😉

   Like

 1. hoi, ik heb net zoals jou low porosity hair dus moet proteïne vermeden worden. Maar ik had juist begrepen van iemand dat in shea moisture proteïne zit maar dus niet in de Shea Moisture Strengthen Grow & Leave-in Conditioner als ik het goed begrijp?

  Geliked door 1 persoon

  1. Hi Aysu,

   Jeetje mijn excuus dat ik nu pas reageer. Jouw reactie is mij ontgaan!

   In dit artikel geef ik ook aan dat net als wat jij al aangeeft om producten te vermijden met proteïne mocht je laag poreus haar hebben.

   Er zit keratine in, maar het is niet één van de hoofdingrediënten. Eigenlijk verre van.

   Omdat ik niet zozeer weet wat mijn haarbreuk veroorzaakt heb ik ervoor gekozen om betreffend product te gebruiken zodat mijn haar wel een beetje proteïne binnenkrijgt. Ik gebruik het ook alleen na het wassen eigenlijk, daar ben ik niet helemaal duidelijk in geweest.

   Verder heb ik gemerkt dat de staat van mijn haar overal anders is dus zou ik de porositeit test met verschillende haren moeten doen van verschillende plekken op mijn hoofd.

   Ik moet eigenlijk weer een artikel wijden aan dit onderwerp. Een soort update dus je brengt me op een idee! 😉

   Verder doe ik ook een serie length check video’s die ook hier op mijn blog staan en zal ik het zeker weer hebben over de porositeit van mijn haar. Momenteel zijn het er twee maar een derde zit eraan te komen! In deze reeks last ik eigenlijk zien wat ik doe om gezond haar te krijgen en elke keer laat ik mijn haargroei zien: http://www.youtube.com/playlist?list=PLURUrjIghYdomT72QXupyMrwklnSih0aZ.

   Bedankt voor je reactie! Eigenlijk ook een reminder dat het goed is om het weer hierover te hebben!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s