Water

Bobble Filterfles 1

 

Aqua
Het mensenlijk lichaam kan langer zonder eten dan drinken. Ons lichaam bestaat voor een groot gedeelte uit water. Een tekort aan water kan veel kwalen met zich meebrengen voor zowel haar als huid. Hierdoor is het belangrijk om voldoende te drinken. Tegenwoordig horen we zoveel over water. Wat is hard water, wat is zacht water, wat is basisch of alkalisch, gefilterd water of hoeveel moet ik drinken? Deze blog gaat over je kunt het al raden, “WATER”.

Hoeveelheid water per dag
Mijn lichaam geeft bijna nooit aan dat het weer tijd is om te drinken. Ik heb ook bijna nooit dorst. Wel probeer ik aan het begin van de dag minimaal een halve liter water te drinken. Ik bedoel dan als ik wakker word. De hoeveelheid water die men nodig heeft verschilt per persoon. Ooit heb ik een rekensom gelezen wat een handig geheugensteuntje blijkt te zijn en dat is: jouw gewicht in kilo’s x 0,044. De uitkomst zou voldoende moeten zijn om te drinken per dag.

 

Hard water
Ken je het begrip hard water? Hard water is water waar een bepaalde concentratie kalk in zit. Kalk bestaat uit calcium en magnesium. De mate van hardheid kan verschillen per regio en wordt aangeduid in Duitse graden (dH- deutsche Härte). Zie onderstaande schaal:

  • 0-4 dH: zeer zacht water
  • 4-8 dH: zacht water
  • 8-12 dH: gemiddeld water
  • 12-18 dH: vrij hard water
  • 18-30 dH: hard water

 

Maar dat wil nog niet zeggen dat bijvoorbeeld 7 dH ook zacht water is voor iedereen. Dat verschilt per persoon. Het hangt namelijk geheel van die persoon af welke eisen die stelt aan zijn of haar kraanwater. Kalk wordt namelijk al gevormd vanaf een hardheid van 2.7 dH.
Ik gaf al eerder aan dat de mate van hardheid verschilt per regio. Bekijk hier een lijst van mate van hardheid per regio. Ik woon in Amsterdam en hier is de mate van hardheid ongeveer 8.4 dH.

 

Droog haar en huid
We weten allemaal hoe kalkaanslag eruit ziet. Hoe hoger het gehalte van hardheid hoe meer kalk en hoe meer kalk des te groter de kans is dat jij meer last kan hebben van droog haar en lichaam. Kalk zorgt ervoor dat na het wassen van haar en huid zeepresten op je huid blijven zitten en dat kan behoorlijk irriterend zijn met name voor mensen met een huidaandoening.

 

Zelf heb ik een hele droge huid en gebruik ik net als mijn haarproducten voornamelijk producten waar geen chemicaliën in zitten. Binnenkort zal ik een blog doen over de reinigingsproducten voor mijn huid.

Kalkaanslag
Kalkaanslag

 

Hoe warmer het water is hoe meer kalkaanslag

 

We gebruiken kraanwater om ons lichaam en haar mee te wassen. Mocht je last hebben van een hele droge huid en haar zou je in ieder geval het volgende kunnen proberen:

 

  • Minder warm/heet douchen
  • Korter douchen
  • Je haren wassen met minder warm/heet water
  • Je huid en haar zachtjes deppen met je handdoek niet vegen!
  • Je huid en haren insmeren wanneer het nog vochtig is

 

Magnesium en Calcium

Kalk bestaat uit magnesium en calcium. Dit zijn mineralen die ons lichaam nodig hebben. Een tekort aan deze mineralen kan bijvoorbeeld haaruitval als gevolg hebben wat betekent dat hard water zeker zijn voordelen heeft om te drinken. Maar in ons kraanwater kunnen ook andere stoffen zitten zoals medicijnen, chloor en metalen. Deze stoffen hebben geen toegevoegde waarde voor je gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu waakt erover dat deze stoffen niet schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Basisch of alkalisch water
We spreken van basisch of alkalisch water als de ph waarde of zuurgraad boven de 7 zit. De delen van ons lichaam hebben verschillende ph waarden. Als je een verzorgingsproduct koopt zul je vaak de term ph waarde zien met een cijfer erachter. De huid heeft een ph waarde van 5.5. Ik heb een droge huid en een dermatoloog heeft mij ooit aangeraden om producten te gebruiken met een ph waarde van 5.5.

 

9200000005173161

 

Let op! De term ph waarde staat los van de term dH

 

Gefilterd water
In één van mijn posts op mijn social media platforms konden jullie al zien dat ik gefilterd water drink. Ik kies daarvoor omdat ik al die stoffen en metalen die geen toegevoegde waarde hebben voor mijn lichaam niet wil hebben in mijn lichaam en het voordeel is dat ik niet continu flessen water hoef aan te schaffen. Verder zijn er merken water die je haalt waarvan de kwaliteit niet eens zo goed schijnt te zijn en daar betaal je dan wel voor. Het schijnt ook dat bepaalde voedingsstoffen beter worden opgenomen met gefilterd water. Zelf gebruik ik een filterkan van het merk BRITA en een filterfles van het merk Bobble voor onderweg. Er zijn ook mensen die een gefilterd watersysteem hebben en dus ook douchen met gefilterd water. Filteren blijft natuurlijk altijd een keuze die je zelf overweegt te maken.

 

IMG_0963
Filterkan
Maken jullie ook gebruik van gefilterd water of aan het overwegen? Laat het weten.

 

Bronen:

Een gedachte over “Water

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s