De zon en vitamine-D

IMG_0040
Kissing the Sun
Ik vind het heerlijk om even er tussen uit te gaan en andere omgevingen te ervaren. De tropen met haar vochtig en warm klimaat doet mijn haar goed. Mijn haar groeit veel sneller zonder extra verzorging. In Nederland moet ik er continu voor waken dat mijn haar voldoende wordt bevochtigd en als ik een beetje zon heb in de winter dan probeer ik daar ook enorm van te genieten zoals op de foto ;-). In de tropen valt mij op dat mijn haar de combinatie van vocht en warmte zeer aangenaam vindt. Maar los van de tropen ik voel mij in het geheel veel prettiger met warm weer. Vitamine D zou een grote rol hierbij kunnen spelen.
Vitamine D is een vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken. Dit gebeurt door UV-straling uit zonlicht waarbij in de huid cholesterol wordt omgezet in vitamine D.
Sommige bevolkingsgroepen kunnen sneller een tekort aan vitamine D ontwikkelen. Dit schijnt te zijn bij onder andere mensen met een getinte en donkere huidskleur waarvan het lichaam minder vitamine D aanmaakt dan bijvoorbeeld mensen met een blanke huidskleur. Een tekort aan vitamine D kan de haargroei vertragen.
Uit onderzoek blijkt dat vitamine D nieuwe haarzakjes kan aanmaken. Op Harvard is aangetoond dat vitamine D slapende haarzakjes kunnen aanwakkeren. De oorzaak van kaalheid heeft te maken met haarzakjes die continu slapen. Weet wel dat haarzakjes die wakker zijn niet altijd haar produceren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s