Sheaboter

Sheaboter

Mijn grote homp sheaboter op de foto komt uit een Afrikaanse winkel op de Dappermarkt in Amsterdam. Al jaren haal ik mijn sheaboter daar, maar normaal gesproken haal ik een aantal kleine zakjes die de eigenaar voorgesneden verkoopt. Dit keer liep ik naar binnen en wilde ik veel sheaboter tegelijk hebben en begon iets meer dan normaal van de kleine zakjes in mijn winkelmandje te leggen.

Doordat ik veel kleine zakjes had, vroeg de eigenaresse hoeveel ik nodig had. Toen ik antwoordde met: “rond de 2 kilo”, keek ze me aan en zei: “leg maar weer neer ik heb een beter idee”. Ze liep naar achteren en vroeg mij mee te lopen. Uiteindelijk kwam ze terug met letterlijk een heel groot mes en een mega grote zak met sheaboter. Het was net zo groot als een volle vuilniszak en dan gevuld met ALL SHEA! Ik ging natuurlijk vragen stellen als persoon met een communicatie achtergrond ;-).

Verse brokken sheaboter tot een homp geperst rechtstreeks uit Ghana. Ze begon te snijden en te wegen, weer snijden en wegen en ik hield de grote zak vast, zodat er geen stukken uit de zak zouden vallen. Klanten begonnen het tafereel te bekijken. Snijden uit een grote homp sheaboter met een mega groot mes kan aandacht trekken. Uiteindelijk ben ik super blij naar huis gegaan met mijn ongeraffineerde sheaboter, rechtstreeks uit Ghana om weer mijn DIY haarproducten mee te maken.

Mijn grote homp shea butter


Sheaboter is sinds ik een ‘natural’ ben, niet weg te denken uit mijn collectie haarproducten. Ik maak mijn eigen haarproduct met een mengsel van sheaboter, wat ik al meldde in het hoofdstuk: ingrediënten die je beter kunt vermijden. Sheaboter is goed voor huid en haar. Zelf gebruik ik het vaak na het wassen van mijn haar om het vocht van mijn pas gewassen haar in te sluiten. Ook gebruik ik het veel in de winterperiode en smeer ik mijn punten extra goed in aangezien de punten het meest breekbaar zijn van je haar.

Sheaboter komt uit de zaden van de Sheaboom. Shea boter wordt vaak ook wel Butyrospermum parkii of Beurre de Karité genoemd. De Sheabomen staan in de West-Afrikaanse savanne. Shea boter wordt al eeuwen gebruikt in Afrika. Het schijnt zelfs dat Cleopatra sheaboter gebruikte.

Een aantal voordelen van sheaboter voor het haar:

  • Sheaboter is een goede moisturizer bij een droge hoofdhuid
  • Het is een boter dat goed in je haar trekt zonder een vette laag achter te laten
  • Het is goed te gebruiken bij beschadigd haar, haar dat men regelmatig verhit of chemisch behandeld haar. Sheaboter geeft dan extra bescherming
  • Sheaboter zorgt niet voor build ups wat vaak wordt veroorzaakt door ingrediënten als minerale oliën.
  • Sheaboter kan hoofdhuid irritaties verzachten
shea-butter-tree
De Sheaboom

Geraffineerde sheaboter en Ongeraffineerde sheaboter

Je hebt verschillende manieren hoe Sheaboter wordt verkregen

1. Sheaboter de traditionele manier

De noten worden geplukt, open gekraakt, gegrild en dan gekookt voor uren. Het boter gaat drijven op de oppervlakte en wordt dan geschept in kalebassen om vervolgens af te koelen. Dit wordt allemaal met de hand gedaan en gebeurd al eeuwen op deze manier. Het is geen massaproductie en er komen geen chemicaliën aan te pas. Deze manier wordt ongeraffineerde sheaboter of raw sheaboter genoemd.

2. Sheaboter met een perser

Sheaboter wordt met deze machine uit de noot geperst. Het is hetzelfde idee als een vleesmolen. De methode wordt veel gebruikt tegenwoordig omdat er meer sheaboter wordt geproduceerd in een korte tijd. Ook deze methode zonder toevoeging van chemicaliën. Je bent drie tot vijf uur korter bezig met het verkrijgen van sheaboter dan bij de traditionele manier. Ook deze manier is ongeraffineerde sheaboter of raw sheaboter.

3. Sheaboter via chemicaliën

De sheaboter wordt verkregen bij hoge temperaturen via chemicaliën. Sporen van chemicaliën blijven in de sheaboter. Soms worden ook de overblijfselen van de sheaboter verkregen bij de persmethode gemengd met de overblijfselen van de sheaboter verkregen via chemicaliën en helaas verkocht als ‘ongeraffineerd’. Deze manier van het verkrijgen van sheaboter is geraffineerd doordat het bewerkt is met chemicaliën.

Bij geraffineerde sheaboter wordt het boter gestript van haar goede eigenschappen. Deze kan je beter vermijden.

Shea butter nut
Shea butter nootHoe achterhaal je goede sheaboter

Het is niet altijd makkelijk. Hieronder een aantal tips om naar te kijken bij het aanschaffen van sheaboter:

  • Sheaboter heeft een soort nootachtige geur. Vaak, hoe verser je sheaboter is, hoe sterker de geur
  • Het heeft een beige tot gele kleur
  • Ongeraffineerde sheaboter bederft niet. De kwaliteit wordt wel minder hoe ouder het wordt. Mocht je sheaboter bederven dan was het geen ongeraffineerde sheaboter!
  • Geraffineerde sheaboter is vaak wit en heeft helemaal geen geur
  • Ongeraffinerde sheaboter wordt geliger naar mate van tijd. Geraffineerde sheaboter niet
  • Geraffineerde sheaboter is vaak duurderIMG_0444.PNG

Bron
http://www.sheabutterr.com

2 gedachten over “Sheaboter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s