Shea butter

IMG_0406

 

My Shea
Mijn grote homp sheabutter op de foto komt uit een Afrikaanse winkel op de Dappermarkt. Al jaren haal ik mijn shea butter daar maar dan een aantal kleine zakjes die voorgesneden worden verkocht. Dit keer liep ik naar binnen en wilde ik veel shea butter tegelijk hebben en begon iets meer dan normaal van de kleine zakjes in mijn winkelmandje te leggen.

Tot de eigenaresse mij aansprak en mij vroeg hoeveel ik nodig had. Toen ik antwoordde met rond de 2 kilo keek ze me aan en zei ze: “leg maar weer neer ik heb een beter idee”. Ze liep naar achteren en vroeg mij mee te lopen. Uiteindelijk kwam ze terug met letterlijk een heel groot mes en een mega grote zak met shea butter. Het was net zo groot als een volle vuilniszak en dan gevuld met ALL SHEA! Ik ging natuurlijk vragen stellen.

Verse brokken shea butter tot een homp geperst rechtstreeks uit Ghana. Ze begon te snijden en te wegen, weer snijden en wegen en ik hield de grote zak vast. Klanten begonnen het tafereel te bekijken. Snijden in een grote homp shea butter met een mega groot mes kan aandacht trekken. Uiteindelijk ben ik super blij naar huis gegaan met mijn ongeraffineerde shea butter uit Ghana om weer mijn DIY haarproducten mee te maken.

 

Mijn grote homp shea butter
Mijn grote homp shea butterShea butter is sinds ik natural ben niet weg te denken uit mijn collectie. Ik maak mijn eigen whipped shea butter wat ik al meldde in het hoofdstuk: ingrediënten die je beter kunt vermijden. Shea butter is goed voor huid en haar. Zelf gebruik ik het vaak na het wassen van mijn haar om de vocht van mijn pas gewassen haar in te sluiten. Ook gebruik ik het veel in de winterperiode en smeer ik mijn punten extra goed in aangezien de punten het meest breekbaar zijn van je haar.

Shea butter komt uit de zaden van de Sheaboom. Shea butter wordt vaak ook wel Butyrospermum parkii of Beurre de Karité genoemd. De Sheabomen staan in de West-Afrikaanse savanne. Shea butter wordt al eeuwen gebruikt in Afrika. Het schijnt zelfs dat Cleopatra shea butter gebruikte.

Een aantal voordelen van shea butter voor het haar:

  • Shea butter is een goede moisturizer bij een droge hoofdhuid
  • Het is een boter dat goed in je haar trekt zonder een vette laag achter te laten
  • Het is goed te gebruiken bij beschadigd haar, haar dat regelmatig wordt verhit of chemisch wordt behandeld. Shea butter geeft extra bescherming
  • Shea butter zorgt niet voor build ups wat vaak wel wordt veroorzaakt door ingrediënten als minerale oliën.
  • Shea butter kan hoofdhuid irritaties verzachten

 

shea-butter-tree
De Sheaboom

 

Geraffineerde shea butter en Ongeraffineerde shea butter

Je hebt verschillende soorten manieren hoe Shea butter wordt verkregen

1. Shea butter de traditionele manier

De noten worden geplukt, opengekraakt, gegrild en dan gekookt voor uren. Het boter gaat drijven op de oppervlakte en wordt dan geschept in kalebassen om vervolgens af te koelen. Dit wordt allemaal met de hand gedaan en gebeurd al eeuwen op deze manier. Het is geen massaproductie en er komen geen chemicaliën aan te pas. Deze manier wordt ongeraffineerde shea butter of raw shea butter genoemd.

2. Shea butter met een perser

Shea butter wordt met deze machine uit de noot geperst. Het is hetzelfde idee als een vleesmolen. De methode wordt veel gebruikt tegenwoordig omdat er meer shea butter wordt geproduceerd in een korte tijd en ook zonder toevoeging van chemicaliën. Je bent 3 tot 5 uur korter bezig met het verkrijgen van shea butter dan met de traditionele manier. Ook deze manier is ongeraffineerde shea butter of raw shea butter.

3. Shea butter via chemicaliën

De shea butter wordt verkregen bij hoge temperaturen via chemicaliën. Sporen van chemicaliën blijven in de shea butter. Soms worden ook de overblijfselen van de shea butter verkregen bij de persmethode gemengd met de overblijfselen van de shea butter verkregen via chemicaliën en helaas verkocht als “ongeraffineerd”. Deze manier van het verkrijgen van shea butter is geraffineerd doordat het bewerkt is met chemicaliën.

Bij geraffineerde shea butter wordt het boter gestript van haar goede eigenschappen. Deze moet je vermijden.


Shea butter nut
Shea butter nootHoe achterhaal je goede shea butter

Het is niet altijd makkelijk. Hieronder een aantal tips om naar te kijken bij het aanschaffen van shea butter:

  • Sheabutter heeft een soort nootachtige geur. Vaak hoe verser je shea butter is hoe sterker de geur
  • Het heeft een beige tot gele kleur
  • Ongeraffineerde shea butter bederft niet. De kwaliteit wordt wel minder hoe ouder het wordt. Mocht je shea butter bederven dan was het geen ongeraffineerde shea butter
  • Geraffineerde shea butter is vaak wit en heeft helemaal geen geur
  • Ongeraffinerde shea butter wordt geliger naar mate van tijd. Geraffineerde shea butter niet
  • Geraffineerde shea butter is vaak duurderIMG_0444.PNG

 

Bron:
http://www.sheabutterr.com

2 gedachten over “Shea butter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s