Heb jij zonnebrand creme nodig? Wat je moet weten over de donkere huid en de zon

Processed with MOLDIV

Een informatief stukje over de donkere huid en de zon

Ik ben echt gek op het strand en zo lag ik een keer in Turkije op het strand ja hoor gewoon te bakken. Donker of niet I don’t care! En smeren en smeren want het was ergens in de 30 graden terwijl een aantal blanke mensen naar mij keken. Ik liep uiteindelijk het water in want er is niets heerlijker dan uiteindelijk het blauwe water in te stappen toch.

Een vrouw die al geruime tijd stond te kijken tijdens het insmeren sprak me aan met de vraag: Do you actually need sun cream????????????????

Uhm REALLY, dacht ik… Dit was de eerste keer dat ik die vraag kreeg en dit was in 2003. Jaren later kreeg ik deze vraag nog een paar keer tot vorige week dus wordt het tijd voor een bloggie natuurlijk over de donkere huid en de zon. Ja! Ik heb even mijn onderzoek gedaan.

Fabel: “oh je hebt geen zonnebrand creme nodig”

Als ik men vraag waarom ze denken dat donkere mensen niet hoeven in te smeren krijg ik als antwoord: “jullie verbranden toch niet dus waarom insmeren”.

De donkere huid is misschien van nature beter beschermd omdat de donkere huid oorspronkelijk voorkomt in warmere gedeeltes op de wereld maar dat wil niet zeggen dat de donkere huid niet moet worden ingesmeerd. Overigens zijn er ook een hoop donkere mensen die dit niet doen om precies dezelfde reden als blanke mensen denken dat we ons niet hoeven in te smeren namelijk ” IK VERBRAND TOCH NIET.

Hier ga je de fout in.

De donkere huid bevat meer melanine dan de lichtere huid of blanke huid. Net als een lichtere huid word ook ik donkerder en eigenlijk moet je met “donkerder worden” oppassen. Dat je huid donkerder wordt door de zon betekent dat je huid is blootgesteld aan de stralingen van de zon en het donkerder worden is een signaal dat je huid zich heeft moeten beschermen tegen de zon.

zonnebrand creme

Natuurlijke zonnebrand creme

Dus wat is wijsheid?

Insmeren met factor 5 is al voldoende voor de donkere huid. Het insmeren kan op een natuurlijke manier want niet voor niets wordt er in Afrika shea butter gebruikt als zonnebrand creme. Voor een andere huidskleur is de factor anders. Bekijk beneden de verschillende huidtypes en factors die erbij horen.

En er is niet alleen shea butter als natuurlijke zonnebrand creme. Hier nog een aantal natuurlijke oliën die je goed kunt gebruiken als bescherming.

 1. Wortelzaad olie: SPF 38-40
 2. Frambozenpit olie: SPF 28-50
 3. Tarwekiemolie: SPF 20
 4. Avocado olie: SPF 4-15
 5. Kokosolie: SPF 4-10
 6. Olijfolie: SPF 2-8
 7. Macadamia olie: SPF 6
 8. Amandelolie: SPF 5
 9. Shea Butter: SPF 3-6
 10. Jojoba olie: SPF 6-10
 11. Argan olie: SPF 20-30

Het hangt van je huidtype af hoelang je zonder problemen in de zon kan liggen. Net als met haar heb je ook met de huid verschillende types.

De donkere huid is type 4. De zonkracht is te meten van 1 tot en met 10. Het KNMI geeft altijd aan wat de zonkracht is op een dag (ook wel de UV index genoemd).

zonkracht_dag0
Voorbeeld zonkracht (Bron: KNMI)

 

Elke huidtype heeft een zonkrachtgetal en de type 4 huid staat gelijk aan het getal 300. Type 4 is mijn huidtype. Dus even een voorbeeld:

Mocht de zonkracht 3 zijn zoals de afbeelding hierboven van het KNMI dan is de som: 300:3= 100.

Dit betekent dat ik in dit voorbeeld (met zonkracht 3) dan 100 minuten onbeschermd kan genieten van de zon.

Huidtype

Tabel zonkracht

Bereken voor jouw huidtype hoe lang jij onbeschermd in de zon kan zitten en ondertussen een aantal weetjes over de zon en huid.

Wist je dat:

 • nadat je dagen in de zon hebt gezeten je sneller vatbaar bent voor infecties zoals een koortslip
 • je op langere termijn last kan krijgen van staar (oogziekte)
 • de kleintjes nog niet veel pigment hebben en zo vatbaarder zijn voor verbranding
 • je sneller veroudert door verbranding
 • je royaal moet insmeren (dus niet gierig doen maar een goede laag mag er wel op ;-))

 

Zo dit was mijn onderzoek! Ik smeer eigenlijk de laatste jaren kokosolie als zonnebrand creme. Ik sluit het goed af want kokosolie smelt natuurlijk als het warm wordt en ik heb het een keer ondervonden. Aangekomen op plek van bestemming en een behoorlijke olie massa in mijn tas… Voor welke olie zou jij gaan?

Bronnen:

De Voedzame Keuken

Mens en Gezondheid

KNMI

Gezondheidsplein

Gezondheidsnet

 

Processed with Moldiv

Bloglovin'

Een gedachte over “Heb jij zonnebrand creme nodig? Wat je moet weten over de donkere huid en de zon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s