Ik ben echt gek op het strand en zo lag ik een keer in Turkije op het strand te bakken. Dat ik al bruin ben doet me niets. Ik ben gek op zon, strand en zee. Ik smeerde mijzelf goed in want het was ergens in de 30 graden terwijl een aantal blanke mensen naar mij keken. Ik liep uiteindelijk het water in, want er is niets heerlijker dan uiteindelijk het blauwe water in te stappen als je mij vraagt.
Een vrouw die al geruime tijd stond te kijken tijdens het insmeren sprak me aan met de vraag: “Do you actually need sun cream”?
Dit was de eerste keer dat ik die vraag kreeg en dit was in 2003. Jaren later kreeg ik deze vraag nog een paar keer tot vorige week, dus werd het tijd voor een artikel natuurlijk over de (donkere) huid en de zon.
Fabel: “Jij hebt toch geen zonnebrandcrème nodig want een donkere huid verbrandt toch niet”?
Als ik men vraag waarom ze denken dat donkere mensen zich niet hoeven in te smeren krijg ik als antwoord: “Een donkere huid verbrandt toch niet, dus waarom insmeren”?
De donkere huid is misschien van nature beter beschermd, maar dat wil niet zeggen dat mensen met een donkere huid zich niet hoeven in te smeren. Overigens zijn er ook een hoop donkere mensen die dit niet doen om precies dezelfde reden als blanke mensen denken dat we ons niet hoeven in te smeren namelijk ” EEN DONKERE HUID VERBRANDT TOCH NIET.
Hier ga je de fout in. De donkere huid bevat meer melanine dan de lichtere huid of blanke huid. Net als een lichtere huid wordt ook, ik donkerder en eigenlijk moet je met “donkerder worden” oppassen. Dat je huid donkerder wordt door de zon betekent dat je huid is blootgesteld aan de stralingen van de zon en het ‘donkerder worden’ is een signaal dat je huid zich heeft moeten beschermen tegen de zon.
Natuurlijke bescherming bij zonlicht
Dus wat is wijsheid? Insmeren met factor 5 is al voldoende voor de donkere huid. Het insmeren kan op een natuurlijke manier want niet voor niets werd al in oud-Egypte, sheaboter gebruikt tegen de felle zon. Per huidtype, is de benodigde factor anders. Bekijk beneden de verschillende huidtypes en factors die erbij horen.
Er is niet alleen sheaboter als natuurlijke bescherming bij zonlicht. Hier nog een aantal natuurlijke oliën die je goed kunt gebruiken:
- Wortelzaad olie: SPF 38-40
- Frambozenpit olie: SPF 28-50
- Tarwekiemolie: SPF 20
- Avocado olie: SPF 4-15
- Kokosolie: SPF 4-10
- Olijfolie: SPF 2-8
- Macadamia olie: SPF 6
- Amandelolie: SPF 5
- Sheaboter: SPF 3-6
- Jojoba olie: SPF 6-10
- Argan olie: SPF 20-30
Het hangt van je huidtype af hoelang je zonder problemen in de zon kan liggen. Net als met haar heb je ook met de huid verschillende types.
De donkere huid is type 4. De zonkracht is te meten van 1 tot en met 10. Het KNMI geeft altijd aan wat de zonkracht is op een dag (ook wel de UV index genoemd).

Elke huidtype heeft een zonkracht getal en de type 4 huid staat gelijk aan het getal 300. Type 4 is mijn huidtype. Dus even een voorbeeld:
Mocht de zonkracht 3 zijn zoals de afbeelding hierboven van het KNMI dan is de som: 300:3= 100.
Dit betekent dat ik in dit voorbeeld (met zonkracht 3) dan 100 minuten onbeschermd kan genieten van de zon.
Bereken voor jouw huidtype hoe lang jij onbeschermd in de zon kan zitten en ondertussen een aantal weetjes over de zon en huid.
Wist je dat:
- nadat je dagen in de zon hebt gezeten je sneller vatbaar bent voor infecties zoals een koortslip
- je op langere termijn last kan krijgen van staar (oogziekte)
- de kleintjes nog niet veel pigment hebben en zo vatbaarder zijn voor verbranding
- je sneller veroudert door verbranding
- je royaal moet insmeren (dus niet gierig doen maar een goede laag mag er wel op ;-))
Ik vond het interessant om hierachter te komen en hoop jij ook. Ik varieer met verschillende oliën met name op vakantie waar het vaak heel warm is. Ik kan nu om het volgende lachen, maar kokosolie is tricky, want dat is vaak hard in Nederland maar smelt natuurlijk als het warm wordt en ik heb het een keer goed ondervonden toen ik wat kokosolie in een reispotje had gedaan… Aangekomen met mijn kokosolie op de ‘warme’ plek van bestemming had ik een behoorlijke oliemassa in mijn tas, dus houd daar rekening mee…;-). Voor welke olie zou jij gaan?
Bronnen:
- De Voedzame Keuken
- Mens en Gezondheid
- KNMI
- Gezondheidsplein
- Gezondheidsnet


Een gedachte over “Heb jij zonnebrandcrème nodig met je donkere huid? Wat je moet weten over de (donkere) huid en de zon”