Hoezo geen tijd voor een gezonde maaltijd

IMG_3225

Snel en gezond eten klaarmaken kan wel
Vaak zegt men: ik eet niet in de ochtend want ik hebt geen tijd om iets klaar te maken en grijpen mensen vaak naar kant en klare maaltijden, afhaal of bezorgen.

Vroeger had ik dat ook maar geloof mij. Het kan. Je kunt snel en gezond iets in elkaar flansen wat lekker is en niet eens duur hoeft te zijn. In deze blog heb ik het over manieren om snel en gezond een maaltijd klaar te maken.

Vroeger met Anna

“Anna is mijn eten al klaar!”, vroeg ik aan mijn oma die elke ochtend brood met beleg en thee met biscuit op tafel zette voordat ik naar school ging. Ontbijten werd mij al vroeg aangeleerd. Tot op de dag van vandaag moet ik in de ochtend eten anders voel ik me niet goed. Mijn maag is dat van jongs af aan gewend.

Handig als iemand je ontbijt klaarmaakt maar toen werd ik groter en moest ik het zelf uiteindelijk doen en als je het elke ochtend zelf moet doen, dan wil je snel skippen of ga je voor een snelle hap wat vaak niet zo gezond is. Over gezond gesproken. Mijn ontbijt van vroeger was overigens niet heel gezond maar nu ik bewuster leef ziet mijn ontbijt er heel anders uit dan vroeger. Ook lunch en avondeten kun je snel en gezond klaarmaken. Ik vertel in deze blog hoe ik dat doe.

IMG_3226.PNG
Hier zit ook Foliumzuur in wat onder andere goed is voor vrouwen met een kinderwens

Ik ben een plantaardige eetster waardoor ik ervoor kies om vitamine B12 te slikken. Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten. Sommige mensen zijn van mening dat vegetariërs of veganisten B12 kunnen halen uit producten als zeewier, frambozen of tempeh. In die producten zou een plantaardige versie van B12 zitten maar de plantaardige versie schijnt niet hetzelfde te zijn als de dierlijke versie en neem ik het zekere voor het onzekere ;-). In mijn blog over de top 10 voeding voor je haar meldde ik al dat veganist Michel Post een mooi stuk heeft geschreven over B12.

Ontbijt
Mijn ontbijt bestaat tegenwoordig vaak uit een geprakte banaan, gemengde noten, fruit, superfood en muesli.

Ik gebruikte veel sojayoghurt maar tegenwoordig gebruik ik het met mate. Betere aanduiding, bijna niet meer. Waarom? Uit onderzoek is gebleken dat soja veel hormonen bevat wat niet goed is voor de gezondheid. Verder zit er ook een GMO probleem aan vast. In Aziatische landen wordt soja vaak gefermenteerd wat ervoor zorgt dat veel hormonen en gifstoffen worden geëlimineerd (ja ook schijnen er gifstoffen in te zitten). Soja is wel rijk aan eiwitten waardoor ik af en toe een klein beetje gebruik. Vergeet niet dat je haar uit eiwitten bestaat waardoor eiwitten heel belangrijk zijn voor een goede haargroei.

Processed with Moldiv
Mijn fruit ontbijt. Super snel gefixt! Het eindresultaat is de foto rechtsboven.

Ik meng alles met elkaar en ik hoef niets te snijden. Ik haal namelijk bevroren rood fruit. Wanneer ik noten haal meng ik deze en doe ik in een pot. In de supermarkt kan je tegenwoordig gemengde superfood halen en deze doe ik in een bak. In de ochtend hoef ik niets te snijden gewoon de producten pakken en op mijn bord te leggen. De muesli strooi ik eroverheen en dan is mijn ontbijt klaar. Snel en gezond!

Nu ik weinig sojayoghurt gebruik prak ik een banaan wat een soort pasta wordt als je het prakt en dat is mijn vervanging voor soja. Banaan is bijvoorbeeld goed voor kalium en kalium is weer heel goed voor de haargroei.

Lunch
Mijn lunch is vaak een salade bestaand uit gemengde sla, olijven, tomaat en een vleesvervanger. Mijn gemengde sla koop ik in de supermarkt en zo ook een bak olijven en tomaten. Een vleesvervanger kan bijvoorbeeld falafel, groenteballetjes of tofu stukjes zijn. Ik koop vleesvervangers in de supermarkt en aan het begin van de week bak ik ze en leg ik ze in de koeling. Zo heb ik voor mijn werkweek genoeg om elke dag in mijn salade te doen. Net als mijn ontbijt meng ik alle ingrediënten in een bak en mijn lunch neem ik mee naar het werk.

Salade als lunch
Salade als lunch
Gemengde sla van Albert Heijn
Gemengde sla van Albert Heijn

Avondeten
Na het werk vind ik het prettig om nog van mijn avond te genieten door bijvoorbeeld series te kijken. In mijn vriesvak heb ik altijd diepvriesgroente. Diepvriesgroente is ook echt belangrijk voor mij, het is gewoon super handig! Het ontbreekt dan ook echt niet in mijn vriesvak. Een aantal gerechten komen het meest doordeweeks bij mij voor en dat zijn wok, pasta (volkoren spelt of boekweit pasta), falafel, wrap of soep. In mijn blog van Mungbonen Soep kan men zien welke ingrediënten ik daarvoor gebruik.

  • Soep
    Vaak haal ik voor soep een zak Mexicaanse diepvriesgroente van de Albert Heijn of een zak biologische soepgroente van de Lidl. Om mijn soep op smaak te krijgen heb ik potjes met gedroogde kruiden. Vaak maak ik het af met peper, gebakken uitjes en gebakken frietjes. Mijn soep is zelden magertjes. Het mag dan een groentesoep zijn maar het is goed gevuld door de bonen en maïs die erin zitten ;-). Mocht je geen fan zijn van bonen kun je ook noedels, aardappelen, quinoa of boekweit erin doen met een zak normale soepgroenten (waar geen bonen in zitten). Boekweit en quinoa zijn voor mij heerlijke rijstvervangers.
  • Wok
    Voor een wok maaltijd gebruik ik wederom de Mexicaanse diepvriesgroente of de Oosterse diepvriesgroente. Ik ben dol op bonen en mais dus Mexicaanse diepvriesgroente ligt eigenlijk bijna altijd in mijn vriesvak. Maar voor de mensen die een andere voorkeur hebben, gelukkig zijn er genoeg andere varianten diepvriesgroenten ;-). Diepvriesgroenten gaan in de pan, noedels koken en daarna samen met de groenten wokken. Gedroogde kruiden erin en klaar.
Simpele avondmaaltijden
Simpele avondmaaltijden

Snacks of Tussendoortjes
Mijn tussendoortjes zijn heel divers: gemengde noten, snoeptomaatjes, snack paprika, speltcrackers met eventueel notenpasta, sojabonen (ook wederom met mate net als sojayoghurt), spelt/muesli koeken, chocolade gezoet met vijgen van het merk Lovechock, popcorn (en dan bedoel ik niet popcorn van de bioscoop maar popcorn die je zelf maakt zoals we vroeger altijd deden ;-)) en zo kan ik doorgaan. Chocolade maak ik ook zelf op een gezonde manier en dat is zo gepiept! Genoeg keuze dus.

Eko Plaza heeft overigens magnetron popcorn waar maar ongeveer 125 calorieën in zitten per zak.

Noten van de Lidl Op de rechterfoto mijn noten in een grote pot
Noten van de Lidl. Op de rechterfoto mijn noten in een grote pot
Gezonde snackss
Gezonde snacks

Als ik er zin in heb maak ik plantaardige balletjes met quinoa. Zie laatste compilatie en dan de foto linksonder. Check deze link van mijn Facebook pagina voor het recept.

Wat voor superfood eet ik, waarom en wat te doen bij een tekort aan vitaminen?
Ik meld dat ik bij mijn ontbijt superfood gebruik maar superfood is natuurlijk een algemene term. Er is namelijk veel superfood. Voor mijn ontbijt gebruik ik inca bessen, moerbeibessen of goji bessen. Ook gebruik ik acai bessen maar dan in poedervorm. In Suriname noemen ze acai bessen podosiri.

IMG_3273

Men gebruikt acai bessen in Suriname om bijvoorbeeld weer op kracht te komen na een zwangerschap. Verder schijnt het overgewicht tegen te gaan en wordt het gezien als een product met veel antioxidanten.

Ik eet deze superfoods omdat ik makkelijk en snel mijn vitaminen binnen wil krijgen. Ik eet ook eigenlijk weinig of geen ander fruit verder op de dag omdat mijn ontbijt al een goede dosis vitamine C bevat voor de hele dag ;-). Je kunt uit een gehele bloedtest zien of je tekort schiet aan bepaalde vitaminen. Mocht je het idee hebben dat je aan bepaalde vitaminen tekort schiet door bijvoorbeeld vermoeidheid, concentratievermogen of andere aandoeningen overweeg om dergelijke test te laten doen.

Inca bessen en Moerbei bessen gemengd
Inca bessen en Moerbei bessen gemengd van de Lidl

Alles is gewenning en ook ik eet, taart, gebak, chips, patat etc. Maar ik haal het vaak niet in huis. Vroeger miste ik de ongezonde snacks in huis maar nu niet meer.

Het uitgebreide werk doe ik meestal in het weekend. Ik ben gek op cake met kokos, noten of chocolade en zal ook een blog doen over mijn bakkunsten ;-).

Ik hoop dat jullie hier wat aan hebben en stel gerust vragen

Processed with Moldiv

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/95336-haaruitval-voorkomen.html
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/80674-mythe-b12-komt-alleen-van-vlees.html
http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/foliumzuur.aspx

Gevaar van soja producten

http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/soja.aspx

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s