Lekker gezond plantaardig eten, kan dat?

IMG_4923

 

Lekker plantaardig eten
In mijn blog over snel gezond eten kon je lezen hoe je snel een gezonde maaltijd kan klaarmaken super handig als je geen tijd hebt om te koken en liever geen kant- en klare maaltijd in huis wil halen.

Ik wil iets dieper in de materie gaan met jullie want hoe zit het met lekker plantaardig en gezond eten?

In gesprek met plantaardige eters
Een paar weken geleden had ik met andere plantaardige eters een gesprek over de levensstijl van veganisten en vegetariërs. Dit gesprek gaf mij vraagtekens in verschillende hoeken en ik zal uitleggen waarom.

In mijn omgeving heb ik vrijwel alleen te maken met vleeseters. Vlees is iets wat ik dan ook dagelijks zie. Beter gezegd ik weet niet zozeer hoe het is om in een gemeenschap te leven waar menigeen plantaardige voeding eet.
In het gesprek viel mij op dat er plantaardige eters waren die er bewust voor kiezen om met andere plantaardige eters om te gaan wat ik ook wel kan begrijpen. I get that! Toch wel handig als je ergens bent. Je eigen comfort zone waar geen uitleg nodig is of dat je met grote ogen wordt aangekeken als je vertelt dat je geen vlees eet.
Als plantaardige eetster krijg ik vaak van vleeseters de vraag: WAT EET JIJ DAN?

 

Groenteballetjes gemaakt van quinoa
Groenteballetjes gemaakt van quinoa

 

There is something about that question 
Die vraag fascineert mij elke keer weer als deze in Nederland wordt gesteld. De schappen in de supermarkt hier in Nederland zijn rijkelijk gevuld met vleesvervangers maar anderzijds, weet ik zelf ook niet wat er allemaal is aan bijvoorbeeld “halal voedsel” of “vis” omdat ik me daarmee niet bezighoud dus:
Eigenlijk… hebben we allemaal onze gebieden waar we onwetend in zijn
In Suriname krijg ik deze vraag ook alleen zie je niet makkelijk vleesvervangers behalve tofu in de winkels. Dat maakt het dan iets logischer dat men het daar apart vindt toch?

 

Top 5 vragen van vleeseters aan plantaardige eters 
Tijdens het gesprek over de levensstijl van plantaardige eters vroeg de interviewer welke vragen wij als plantaardige eters veel te horen krijgen van vleeseters en dit zijn ze:
  • Eet je ook geen kip
  • Krijg je wel je vitaminen binnen
  • Is het niet moeilijk
  • Kan je wel uit eten
  • Eet je dan alleen konijnenvoer
Discussies
En ooit heb ik op mijn Facebook pagina een discussie op gang gebracht mede door onderstaande video te posten:
Maar deze uitspraak komt ook vaak naar voren:
“Vega gehakt je proeft echt wel dat het geen vlees is!”
Totdat ik eens vega gehakt door de spaghetti had gedaan en het opdiende aan iemand die deze uitspraak deed. Hij vond het heerlijk en was er niet van bewust dat het geen vlees was ;-). Heel veel zit tussen je oren. Dan zal ik nog iets verklappen. Ik maakte overigens wel vega gehakt klaar maar voor mezelf haal ik het eigenlijk niet in huis omdat het op vlees lijkt. Ja het zit toch echt tussen mijn oren…

 

Even weer over het gesprek met de andere plantaardige eters. Waarom plantaardig? Wat bij hen voornamelijk van belang was is dat er geen dieren werden gedood voor hun eten. Zij waren ook bewust van andere aspecten zoals GMO en toevoeging van gifstoffen aan voeding maar dan zou je naar de bio shop moeten en dat is vaak best wel prijzig werd als argument gegeven.

 

Ik kan mij in dit alles goed vinden en toch voelde ik mij anders in het gesprek terwijl ik met allemaal plantaardige eters net als ikzelf aan tafel zat. Hoezo voelde ik me anders?

 

De autochtone plantaardige eter en de allochtone plantaardige eter
We waren met z’n vijfen. Drie autochtone Nederlanders en twee allochtone Nederlanders. Het plantaardige eten van mij en de andere allochtone Nederlander verschilde van de drie autochtone Nederlanders. Wij, dus ik en de andere allochtone Nederlander zijn meer van de exotische ingrediënten en de drie autochtone Nederlanders zijn meer van de Hollandse kost. Wij willen toch vaak onze sauzen zelf maken waar de drie anderen de sauzen kant en klaar kopen. Dit kan overigens ook toeval zijn omdat het maar een klein clubje was. Maar hoe je het draait of keert in de Surinaamse cultuur maken we vaak zelf onze sambal, pindasaus of roti en kopen we dit niet in de supermarkt.

 

Ik ten opzichte van de rest
En wat mij nog meer opviel was dat ik buiten de grote hoeveelheid dierenleed, massa vleesproductie etc., het belang van schoon eten een belangrijk aspect vind bij de algehele gezondheid van het hele lichaam. Het argument: “schoon eten voor een gezondere lichaam” kwam bij de anderen niet zo aan de orde iets wat ook te maken kan hebben met het feit dat schoon eten hedendaags niet meer standaard is maar waar je echt voor moet dokken! Maar wat zij ook aangaven is dat ze liever om de hoek gaan bij de normale supermarkt dan een bioshop die iets verder van huis is.

 

Toch rest de vraag waar ga je nou voor? Gezond eten waar je ook centen voor telt door het kant en klaar te kopen waar je dan ook vaak duurder uitkomt of zelf maken en goedkoper uitkomen. De supermarkt om de hoek of de bioshop die ver van huis is. Die keuzes zijn niet altijd makkelijk of toch wel? Zelf klaar maken kost natuurlijk tijd en naar de bioshop gaan in plaats van de reguliere supermarkt om de hoek kost ook extra tijd en… We leven in een snelle maatschappij.

 

Het viel me op dat ik daar weer goed over ging nadenken toen ik in het gesprek zat. Gezond leven kan gewoon prijzig zijn en er kan veel tijd inzitten maar hoe ga ik ermee om?

 

Een stad als Amsterdam biedt veel mogelijkheden. Zo heb ik mijn winkels. Een grote zak taugé kan ik voor een prikkie krijgen bij de Turkse groenteboer of mijn Surinaamse toko verderop in plaats van de supermarkt. Ik ben een social media fanaat, heb me aangemeld bij verschillende bio shops om acties binnen te krijgen en op de markt kom ik ook regelmatig mooie prijzen tegen en dan inslaan waar kan.

 

De psychologie achter het verhaal
Want ook ik zoek een middenweg erin en vind vele producten vaak echt prijzig en als ik de tijd ervoor heb maak ik mijn eigen chocolade gezoet met dadels, mijn eigen sambal zonder conserveringsmiddelen of mijn eigen guacamole saus voor bij mijn tortillachips. Soms investeer ik in tijd door de plekken uit te zoeken waar ingrediënten goedkoper zijn en zelf mijn lekkernijen te maken. Ik kom dan ook goedkoper uit doordat ik het zelf maak. Door dit vaker te doen werd dit alles mijn routine en denk ik er minder bij na.

 

TERUG NAAR LEKKER EN GEZOND ETEN
Ja daar hadden we het over want toen ik bewuster ging leven wilde ik niet al het lekkers uit de Surinaamse cultuur opgeven. NO WAY! En niet eens alleen de Surinaamse keuken maar lekker eten in het algemeen! Ik wil gezond eten dat ook lekker moet zijn en ben op onderzoek uitgegaan hoe ik bepaalde ongezonde ingrediënten kan vervangen met andere ingrediënten. Eigenlijk is het weer back to basic gaan want er was een tijd dat we heel veel producten in de schappen hadden zonder conserveringsmiddelen en dat baby’s geen Olvarit kregen maar gewoon geprakte groente en fruit.

 

Ik heb geen suiker in huis maar ik houd wel van zoetigheid dus gebruik ik suikervervangers. Ik noemde het net al op chocolade gezoet met dadels. Het is binnen 10 minuten gepiept en niet ongezond!

 

Ook kun je een cake zoet maken met dadels, vijgen of banaan. Zo heb ik op de verjaardag van mijn neefje worteltaart gemaakt gezoet met dadels waarvan de gasten aan het smullen waren of wat dacht je van een heerlijke chocoladetaart van pure cacao poeder smeuïg gemaakt met kokosmelk, kokosolie en wederom gezoet met dadels of vijgen.

 

Mijn home made Chocolade tart gezoet met dadels en smeuig van kokosmelk
Mijn home made Chocolade taart gezoet met dadels en smeuïg van de kokosmelk hmmm…
Net als suiker niet goed voor je is geldt dit ook voor de witte koolhydraten zoals witte rijst, wit brood, witte pasta. Ga eens voor iets anders zoals: volkoren, boekweit, spelt, quinoa en zo zijn er meer vervangers.

 

Boekweit

 

Ik gebruik als rijstvervanger vaak boekweit en ik kan niet meer zonder. Ik ben er echt gek op!
Verder heb ik vaak een pakje spelt of volkoren crackers in mijn tas en mocht je even genoeg hebben van brood ga eens voor een muesli fruit ontbijt net als mijn blog die ik in het begin meldde.
Bij pasta gebruik ik volkoren, spelt of boekweit pasta en groenteballetjes maak ik met bijvoorbeeld quinoa.

 

Gezonde tussendoortjes
Gezonde tussendoortjes

 

Ook voor je koffie zou je beter kokosbloesem- of palmsuiker kunnen gebruiken. Alles is beter dan witte suiker of rietsuiker!

 

Kokosbloesem suiker
Kokosbloesem suiker

 

Probeer eens een nasi of bami te maken met boekweit of volkorenrijst of een saotosoep zonder die smaakversterkers als vetsin, ajinomoto of maggie. Ga voor verse kruiden met zout en dan Himalaya zout omdat daar de voedingsstoffen nog inzitten. Als je zoetigheid mist kun je gaan voor wat ik boven al meldde namelijk kokosbloesemsuiker of palmsuiker.

 

Himalaya zout
Himalaya zout
Dit is zover het gaat in huis en buiten de deur heb ook mijn cheat days en eet ik ook wel eens een pizza, friet of bijvoorbeeld poffertjes. Nobody is perfect ;-).

 

Eksi koekoe/Surinaamse eierkoek
Eksi koekoe/Surinaamse eierkoek

 

En nu ik zo leef valt mij op dat ik minder last heb van puisten, minder snel aankom en ik bruis echt van de energie.

 

Supermarkten waar je goede ingrediënten kan vinden voor een mooie prijs:
Himalayazout – Action
Kokosbloesemsuiker – Action
Kokosolie – Aldi
VolKorenpasta – Aldi
Bevroren fruit – Lidl
Ongebrande noten: Lidl
Notenpasta – Aldi
Dadels- Turske en Marrokaanse supermarkt
Vijgen – Turkse of Marokkaanse supermarkt
Biologische soepgroente – Lidl
Biologische normale groene – Lidl
Himalaya zout- Xenos

 

Zoals je ziet ben ik gek op Lidl en Aldi en dit zijn niet de prijzige supermarkten. Nog even een aantal tips waaraan je kunt denken bij betaalbaar gezond eten:
  • De biolijn van de Aldi heet “Mama Natuur” en die lijn breidt uit. Ze hebben sinds kort heerlijke gemengde notenpasta
  • Aldi en Lidle verkopen noten die ongebrand zijn. Sommigen noemen het “ruwe of rauwe noten”. Deze noten zijn altijd beter dan gebrande noten
  • Zorg ervoor dat je acties bijhoudt, meld je aan voor nieuwsbrieven zodat deze in je mailbox komen over aanbiedingen en je kunt ook social media pagina’s bijhouden over gezonde voeding. Vaak hebben deze ook acties dat je producten kunt winnen.
  • Als je een tuin hebt kun je ook planten. Sommige kruiden, groentes en fruit groeien echt heel makkelijk in Nederland ook tropische groentes zoals de Surinaamse dagoe blad of gomma wiri.
Verder ben ik heel benieuwd hoe jullie omgaan met lekker en gezond eten. Vinden jullie het moeilijk? Waar lopen jullie tegenaan? Laat het weten. Sharing is Caring.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s