5 zaken waarmee je rekening moet houden als je plantaardig gaat eten

 

Veggie Love
Ongeveer een maand geleden had ik een reünie met vier meiden uit mijn middelbare schooltijd en het was zo leuk om elkaar weer na zo een lange tijd te zien!

We hadden besloten om sushi te gaan eten en eenmaal aangekomen werd ik zenuwachtig… Ik dacht hoe zullen de meiden nu zijn en er uitzien? Ik werd uit mijn gedachtes gehaald door de hostess die mij vriendelijk groette.

Ik groette vriendelijk terug en koekeloerde over de schouder van de hostess of ik de meiden zag zitten.

Één van de meiden kwam net na mij binnen en ik dacht… Damn! Jij bent niet veranderd we raakten meteen in gesprek.

Samen liepen we naar binnen en daar zaten ze. De rest van het gezelschap. Allemaal nog dezelfde koppen als toen en zo  begonnen we te praten alsof we elkaar nog vorig jaar zagen.

We praatten en praatten en toen kwam het moment van bestellen waarbij ik alles wat met vis, vlees of andere dierlijke producten zoveel mogelijk vermeed… Het gezelschap werd letterlijk steeds gezelliger waarbij het volume ook geleidelijk omhoog ging. Ik weet van mezelf dat ik hard praat.. Maar nu was het 5 x het geluid van Liona. Phieuwww. Ik was gelukkig niet de enige in ieder geval… Dat scheelt weer.

Toen de hapjes er waren besloot ik het in de groep te gooien. Ik was er echt mee bezig in mijn hoofd… Ik dacht echt van: “Zal ik het zeggen of toch even wachten en hoe moet ik dit nou zeggen… en voordat ik het wist zei ik het “HARD” dat betekent dat iedereen mij meteen hoorde:

“Ik hou het alleen op de plantaardige hapjes dames”.

Eerst kwamen de grote ogen, stilte en vlak daarna het kruisverhoor. I felt like I was the usual suspect. Maar wat eet je dan en krijg je wel je vitaminen binnen, en dit en dat… Hahaha ik moet eerlijk aangeven: ik had het kunnen weten ;-).

Even dit vooraf: we waren met 5 meiden van Surinaams /Caribische afkomst. In de Surinaamse of Caribische cultuur weet ik dat een plantaardig dieet niet makkelijk voorkomt. Althans niet als levensstijl. Weer wel als een kuur bijvoorbeeld met detoxen, afvallen (maar dat is eigenlijk ook veel in andere culturen tegenwoordig) of levensovertuiging zoals bijvoorbeeld bij een rastafari.

En dit bracht me op het onderwerp van dit blog bericht dus hier komen ze:

  • 5 Zaken waarmee je rekening moet houden als je plantaardig gaat eten

1. Een B12 tekort

Ik heb het vaker hier aangegeven op mijn blog zoals in mijn blog bericht: Top 10 voeding voor je haar. Het is een vitamine waarvan wordt gezegd alleen in dierlijk voedingswaar te zitten maar er zijn ook andere verhalen die aangeven dat het uit plantaardige producten is te halen. Het gaat dan om een ander soort B12. Een goed stuk over B12 is er van veganist Michel Post. Hoe dan ook. Een tekort aan B12 kan leiden tot zoveel problemen zoals problemen met het zenuwstelsel wat kan leiden tot haaruitval maar ook neurologische complicaties.

Aangezien ik geen dierlijke voeding of voeding met dierlijke ingrediënten in huis haal heb ik ervoor gekozen om B12 te slikken. Uit bloedonderzoek blijkt dat mijn gehalte enorm hoog is. Gelukkig is dat niet erg. Het overschot aan B-vitaminen plas je namelijk uit.

2. Een ijzer tekort

Er zijn 2 soorten ijzer:

  1. Heemijzer uit vlees
  2. Non-heemijzer uit plantaardige voeding

Heemijzer wordt beter opgenomen dan non-heemijzer en even een tip: als je plantaardig wil eten, al is het voor even, eet dan ijzerrijk plantaardige voeding in combinatie met voeding waar veel vitamine C in zit. Dan wordt non-heemijzer beter opgenomen. Ik doe dit bijvoorbeeld met:

  1. Een groene smoothie (dat is groente met fruit dus ijzer met vitamnie C)
IMG_0253
Tarwegras: Etos, chiazaad: Kruidvat, diepvries spinazie: Lidl. Ik gebruik 1 banaan niet 3 ;-).
Groene Smoothie
En blenden maar…

 

2. Fruitontbijt met volkoren muesli of cruesli (wel een cruesli waar weinig of geen suiker in zit. Suiker onttrekt vitaminen weer uit je lichaam althans rietsuiker). In volkoren producten zit ijzer. Wil je weten hoe ik mijn fruitontbijt maak bekijk dan mijn blog bericht: hoezo geen tijd voor een gezonde maaltijd.

Processed with Moldiv
Fruitontbijt: het eindresultaat is rechtsboven

 

3. Maar wat ik ook doe is een glaasje sinaasappel-mangosap gemengd met ijzerrijke superfood zoals baobab, acai, chlorella of spirulina. Een tekort aan ijzer kan bijvoorbeeld leiden tot haaruitval.

Superfood

Biologische Sap van de Lidl
Sinaasappel- mangosap: Aldi

 

3. Bouw het op

Waarom zou je in één keer hard-core gaan doen wil je plantaardig eten. Keulen en Aken worden toch ook niet op 1 dag gebouwd. Los van dat kun je een enorme terugval krijgen op vlees en dat is ook weer niet de bedoeling. Baby steps fokes!

4. Wees voorbereid op veel vragen

vraagteken-in-een-cirkel_318-9651

Tja het hoort erbij maar dat is niet erg. Het onbekende kan bij veel mensen vragen opwekken. Ik heb eens een sollicitatiegesprek gehad waar de persoon tegenover mij van alles opeens ging vragen over mijn dieet. Ach ja vond ik wel leuk. In ieder geval vragen waar ik zeker van wist antwoord op te kunnen geven ;-).

5. Meld je aan bij een plantaardige gemeenschap

Plantaardige Facebook groep
Vegetarische en vegan Facebook groep

Tegenwoordig heb je veel groepen die zich met plantaardige voeding bezighouden. Toen ik 19 jaar geleden besloot plantaardig te gaan leven was het zoeken naar informatie maar nu… Hashtag #veganistischeten of #plantaardigeten maar er op los op social media en de informatie komt naar je toe. Zelf vind ik Facebook en Pinterest super handig. Facebook omdat je daar veel pagina’s kan vinden over plantaardig eten en er worden regelmatig bijeenkomsten gehouden. Op Pinterest zie je echt veel verschillende soorten gerechten en heerlijke plantaardige creaties dus geloof mij: er gaat een wereld voor je open. Dit soort pagina’s zorgen ervoor dat je gemotiveerd blijft en misschien kom je mij ook wel tegen ;-).

Ik hoop dat ik jullie een klein stukje verder heb kunnen brengen in wat plantaardige ditjes en datjes :-).

Bloglovin'

Processed with Moldiv

Bronnen:

Klachten van een vitamine B12-tekort

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/137979-ijzertekort-symptomen-jeuk-haaruitval-hoofdpijn-moe.html

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s